Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще ръководи българската делегация

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще ръководи българската делегация
Коментари Харесай

Мария Габриел ще ръководи българската делегация на Осмата среща на върха на Инициативата „Три морета“

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще управлява българската делегация на Осмата среща на върха на Инициативата „ Три морета “,  оповестиха от Министерство на външните работи.

Събитието ще е през днешния ден и на следващия ден в Букурещ, Румъния.

Форумът ще събере водачите на 12-те страни участнички, с цел да обсъдят основни тематики, свързани с спомагателни благоприятни условия за стимулиране на икономическото развиване, усилване на съдействието, подсилване на сигурността в района, възстановяване на районната съгласуваност и активизиране на нужните вложения за значими за района инфраструктурни планове.

В рамките на Срещата на върха ще бъде призната взаимна Декларация, отразяваща общите цели и предпочитани тематики за страните участнички в Инициативата.

Румъния е първата от страните участнички в самодейността “Три морета ”, която провежда среща на върха за повторно. По време на форума Клаус Йоханис ще показа резултатите от мандата на страната отпред на самодейността (юни 2022 година – септември 2023 г.). В края на полемиките се чака да бъде призната взаимната декларация, с която Гърция ще стане 13-ата участваща страна в Инициативата като пълновръстен член, а Украйна и Република Молдова ще получат статут на асоциирани членове.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР